Portre Fotoğrafı
Portre Fotoğrafı
Portre Fotoğraf Çekme İpuçları
Portre Fotoğraf bir yüz ve omuzlardan çok bir insanın kişiliğini yansıtmaktır. Doğal görünen ve modelin kişiliğinin izleyiciye taşınabildiği bir portre fotoğraf çekmek sabır ve çok çalışma gerektiren bir iştir.
İyi haber şu ki; pahalı donanımlara ihtiyacınız yok. Çünkü olay başta dediğim gibi çok başarılı bir teknik uygulaması değil, kişinin karakterinin yansıtılması. Anlatacağım ipuçları sizi birkaç şipşak fotoğraf çekmekten öteye taşıyabilecek pratik bilgiler içeriyor. Gevezeliği bırakayım ve başlayayım.
1. Kişiliği Yakalayın
Portre fotoğrafçılığı in alakalıdır. Profesyonel derecede teknik bilgilere ihtiyacınız pek olmayacaktır. Bu yüzden model odaklanın. Nasıl biri olduğunu, kendini en iyi nasıl ifade ettiğini düşünün. Neşeli bir yapısı varsa gülerken çekin mesela.
Portre fotoğraf çekerken modelin poz vermediği, doğal davrandığı bir anı yakalarsanız çok güzel sonuçlar elde edebilisiniz. Birçok insan için (ben dahil) kamera önünde durmak başlı başına bir gerginlik sebebi. Bir de poz vermeye çalıştığınızda işler tümüyle sarpa sarabiliyor. Konuşun ve modelinizi rahatlatın, muhabbet edin ki rahat hissetsin. Kameranın orada olduğunu unutturabilirseniz mükemmel fotoğraflar sizi bekleyecektir.
Unutmadan, bir sürü fotoğraf çekin. Ayrıca o kadar çok fotoğraf çektiğinizde modelin poz vermediği, kendi olduğu bir fotoğraf elbet çıkacaktır =)
2. Konunuza Uyan Bir Mekan Seçin
Düz bir arkaplan olan stüdyo sistemi portre fotoğraf için en elverişli düzenektir. Modeli arka plandan ayırmak ve istenmeyen objelerden kurtulmak için çok uygundur. Çoğumuzun ufak bir ev stüdyosu dahi olmadığından bu seçeneği geçiyorum.
Fikrimi bir kenara bırakıp objektif baktığımızda da modeli herhangi bir ortamda fotoğraflamak çok daha fazla şey anlatan vurucu fotoğraflar ortaya çıkarıyor. Modelinizin hobilerini, ilgilerini en sevdiği yerleri öğrenip o mekanlarda çekim yapmak etkili olabilir.
Fotoğrafı nerede çekerseniz çekin asıl olayın mekan olmadığını unutmayın. Fotoğrafta dikkat dağıtabilecek her şeyi kadrajdan çıkarın. Hatta düşük diyaframlı bir lens edinebilirseniz arka planı odak dışında bırakarak modeli ön plana çıkarabilirsiniz.
Not: En yaygın portre fotoğraf lensi 50mm f1.8 olanlardır. Fiyatları düşüktür ve istenilen diyaframı size verebilir.
3. Uzaktan Çekin
Bir insanı çok yakından fotoğraflarsanız, koca burunlu yuvarlak suratlı komik bir modeliniz olduğu zannedilebilir =). Gidebildiğiniz kadar geri gidin ve modelinizi uzaktan çekin. Bu hem mümkün olduğunca doğru ve orantılı bir fotoğraf verecektir. Şeklin dışında, uzaktan çektiğinizde alan derinliği de artacak ve modeliniz arka plandan ayrı bir şekilde fotoğrafta yer alacaktır.
Çoğu moda fotoğrafçısı, tele lens kullanır ki uzaktan çekebilsin ve düzgün görüntüler alabilsin. Hatta öyle uzağa gidip modeliyle walkie-talkie aracılığıyla konuşan fotoğrafçılara rastladım.
4. Işık
Portre fotoğraf çekerken konu ışığa geldiğinde, asla kameranın üzerindeki flaşa güvenmeyin. Hatta onu asla kullanmayın diyebilirim. Çünkü modeli karşıdan aydınlatmak yüzdeki tüm gölgeleri, yüz hatlarını, ifadeyi dümdüz yapar. Bunun dışında arkaya düşen saçma sapan gölgeler oldukça dikkat dağıtıcıdır.
Eğer stüdyo imkanınız varsa modeli harici flaşlarla-paraflaşlarla ve yansıtıcılarla farklı yönlerden aydınlatın. Yüzün bir yanını diğer yanına göre birazcık daha aydınlık yapın. Böylece hafif ve yumuşak gölgeler oluşturarak ifadeye derinlik katabilirsiniz.
Stüdyo kullanma imkanınız yoksa da doğal ışıktan sonuna kadar yararlanın. Sert güneş altında fotoğraf çekecekseniz yansıtıcılarla gölge kısımları aydınlatmaya çalışın. Keskin gölgeler istenmeyen etkiler yaratabilir.